Категории

bamax

Закупените от Вас артикули, подготвени изпратени от собственика на www.gav-bulgaria.com ще пътуват на преференциални цени на доставка (с начислена 20% отстъпка).

BGtop

Защо ни е необходим кондензоотделител при ползването на въздушен компресор?

Начинаещият потребител на въздух под налягане задължително трябва да знае, че при работата на компресора се отделя конденз. През зимата, както и през по-хладните месеци се отделя по-голямо количество. Това е неизбежно физично явление, което се получава в следствие на нагнетяването на горещ въздух от компресорната помпа с температура понякога около 100 С, в по-хладния въздух на ресивъра (бутилката). Във въздуха има влага и при такива температурни разлики тя се отделя в ресивъра на компресора. Всяка бутилка има кранче за източване на конденза, което редовно трябва да се отваря.

Вредата от тази влага е, че пречи на смазването на инструментите, което е основна предпоставка за тяхното повреждане. При боядисване попадат капки вода в боята, при което се получава некачествено боядисване. Същият неприятен ефект се получава при обдухване с пистолети за въздух.

За да се избегне вредата от конденза всички машини или 90% от тях, които използват въздух под налягане са оборудвани с кондензоотделител (влагоуловител) и/или пневмогрупа (кондензоотделител с редуцир вентил и омаслител).

Дотук накратко обяснихме какво трябва да знаем за образуването на конденз и ще препоръчаме  схема за премахването му:

  • На избрано от Вас разстояние от компресора монтирайте кондензоотделител, като е желателно неговата позиция да е в друга среда, различна от средата, в която работи компресора. Например: Ако компресора работи при 20 С и влагоуловителя се монтира близко или при същата температура, а въздуха се ползва на 10С в друго помещение  няма да има ефект и така въпреки използването на кондензоотделител пак ще се получава конденз.Използвайте  кондензоотделител, кондензотд.  с редуцил вентил или пневмогрупа на възможно най-кратко разтояние от използването на въздух. Ако не използвате изсушител, който е по–скъп и надежден вариант най–добре ползвайте  първо кондензоотделител и непосредствено преди консумацията на въздух понижете налягането с кондензоотд. с ред. в–л или пневмогрупа. И на края на тази статия имайте,  предвид че на всеки 10-15 метра се получава конденз.

Кондензоотделителите на GAV Italy се различават освен по размера на присъединителните отвори, а и спрямо дебита на въздух, който компресора дава. Всеки от тях има филтър, който улавя фини прахови частици и замърсявания над 10 µm и може да бъде подменен след износването му.

В следващата тема ще продължим в тази насока.

инж.Иван Атанасов

 

ЕВРОСТИЛ 2003 © 2018

Всички права са запазени