Категории

bamax

Закупените от Вас артикули, подготвени изпратени от собственика на www.gav-bulgaria.com ще пътуват на преференциални цени на доставка (с начислена 20% отстъпка).

BGtop

Смяна на пресостат на въздушен компресор и проблеми свързани с това

1. Кога се сменя пресостат на въздушен компресор:

По принцип действието на пресостата е да включва и изключва електрическия мотор на въздушния компресор при достигането на определено налягане.

При монофазните компресори включването е на 6 bar и изключва на 8 bar, а при трифазните включва на 8-9 bar и изключва на 9-11 bar.

Пресостатите са сменяеми (износващи се) части на компресора, защото пружината с течение на времето омеква и губи силата на натиск, т.е. когато компресора започва да включва на 4-5 bar и изключва на 6-7 bar - пресостатът е за смяна. Случва се и скъсване на гумената мембрана и ако не може да намерите мембрана (все по-малко фирми предлагат такива) пресостатът се сменя.

2. Проблеми при смяна на монофазен пресостат:

Няма да се спирам на електрическата част, защото това трябва да се изпълни от компетентен ел. механик. Повечето проблеми идват от това, че по-старите и китайските компресори са с метални тръбички, които свързват пресостата с възвратния клапан. Повечето италиански монофазни пресостати не са с резбово притягане на тръба, а са за шлаух. Шлауха се поставя със силно притискане, а се изважда с натискане на металния пръстен, за да освободи цангата.

При смяна на такъв пресостат се маха металната тръба и се поръчва шлаух 4х6мм. - 1 метър и метален О пръстен (уплътнител). Уплътнителя е нужен, т.к. О пръстена на възвратния клапан остава на металната тръба и се слага за уплътняване на шлауха във възвратния клапан.

Този проблем не съществува при трифазните пресостати. При тях трябва да изберете обикновен трифазен пресостат, който струва около 36,00лв. с четири отвора (отворите служат за присъединяване освен към ресивъра, а и на предпазен изпускателен клапан, редуцир вентил, манометър и/или бърза връзка) и около 35,00лв с един отвор (само за присъединяване към бутилката). Също така се предлагат трифазни пресостати с амперова защита, с каквито се продават новите въздушни компресори. Те пазят мотора от изгаряне при проблеми с подаване на тока.

инж.Иван Атанасов

 

ЕВРОСТИЛ 2003 © 2018

Всички права са запазени